One pager - Concept
Door team Digital Progress
Opdrachtgever - Logoclicks & YipYip
Opdracht
Afgelopen semester hebben wij ons bezig gehouden met de volgende probleemstelling:
“Hoe kunnen we ervoor zorgen dat afasiepatiënten, met ieder hun eigen behoeftes, gemotiveerd aan de slag kunnen om zelfstandig en consistent te blijven oefenen nadat de behandeling met de logopedist is afgerond?”
Dit project hebben wij uitgevoerd in opdracht van Logoclicks in samenwerking met YipYip.
Fase 1 - Kick-off
Workshop presentatie
Debrief
Rapportage
Stakeholdermap
De belangrijkste stakeholders
Logopedist
Mantelzorger
Fase 2 - Discovery
Deskresearch
Om een goed beeld te krijgen van afasiepatiënten, behandelingen en bestaande afasieplatforms, zijn we individueel verschillende onderzoeken gaan uitvoeren. Hierbij hebben we gekozen voor deskresearch, zodat we in korte tijd veel data konden verzamelen.
Merkanalyse
Concurrentie analyse
Observatie a.h.v. filmpjes
We wilden heel graag gebruikersonderzoek doen, maar helaas werden we belemmerd door COVID-19. Afasiecentra lieten ons niet binnen, daarom moesten we een creatieve oplossing verzinnen. Om toch nog data over de gebruiker te verzamelen, zijn we een observatie gaan doen. De observatie heeft plaatsgevonden door filmpjes te bekijken van afasiepatiënten tijdens interviews, behandelingen of in het dagelijks leven.
Persona
Empathy map
Ontwerprichtlijnen
Een rustige omgeving
Patiënten met afasie hebben sneller last van concentratieproblemen. Hierom moet je zorgen voor een rustige omgeving met zo weinig mogelijk prikkels.
Tone of voice
Er moet goed worden nagedacht in hoe we de PMA benaderen, PMA niet kinderachtig benaderen. Ook goed letten op het voorkomen van bijvoorbeeld frustratie. Goed omgaan met zelfvertrouwen, ingaan op succeservaringen.
Toegankelijk
Patiënten met afasie kunnen last hebben van verschillende fysieke stoornissen, bijvoorbeeld op het gebied van zicht. Er zijn obstakels bij het behandelen zoals kleine letters, onduidelijke kleuren, rechts of links minder zicht, scherm te klein of maar één hand bruikbaar. De oplossing kan voor iedereen anders zijn dus het is belangrijk dat visuele elementen aanpasbaar zijn voor de patiënt. Voorbeelden
zijn kleuren, lettertype, schermindeling enz.
Mantelzorger
De rol van de partner verandert nadat PMA wordt vastgesteld bij hun partner. Ze hebben een meer begeleidende rol en worden nu ook
vaak aangekaart als mantelzorger voor de PMA.
Onderzoeksverslag
Presentatie
Fase 3 - Ideation
Creatieve technieken
Om tot verschillende creatieve en realiseerbare ideeën te komen, zijn we een aantal creatieve technieken gaan doen: brainwriting, COCD-box, negatief brainstormen en randomiseer.
Ontwerpcriteria
Wireframes, prototype en testen - 1e fase
Concepten
Na de creatieve technieken sessie en een blik op de ontwerpcriteria, kwamen we op drie verschillende concepten.
Concept 1 - Geluid en klik
Bij dit concept wilden we een nieuwe soort oefening ontwikkelen. Dit concept is gebaseerd op onderzoek, waarin staat dat er bij beweging beter geleerd wordt. Dit concept is uiteindelijk niet gekozen, omdat dit teveel handelingen zijn voor een afasiepatiënt.
Concept 2 - Emoties
Bij dit concept wilden we ingaan op de emotie van een afasiepatiënt. Tijdens de observaties zagen we dat frustraties vaak het oefenen bij een logopedist belemmert, daarom wilden we het oefenen effectiever maken door rekening te houden met de emotie van een afasiepatiënt. Dit concept is niet gekozen, omdat het toch lastig bleek om een emotie in te schatten van iemand.
Concept 3 - Mijlpalen
Bij dit concept willen we de afasiepatiënt motiveren om te werken aan doelen, zodat zij op niveau kunnen blijven na de logopediebehandelingen. Dit concept is uiteindelijk, door een test bij studenten en de mening van de opdrachtgevers, doorgegaan naar de prototyping fase.
Styleguide V1
Testen
Rustige omgeving
Er moet rekening gehouden worden met het feit dat PMA niet goed tegen te veel prikkels kunnen. Daarom is het nodig de UI zo rustig en simpel mogelijk te houden. Ook is daarbij belangrijk zo veel mogelijk onnodige stappen uit het systeem te houden. De leeromgeving heeft dus een rustig en simplistisch ontwerp, waar geen onnodige stappen in voorkomen.
Tone of voice
Het is belangrijk dat er goed ingespeeld wordt op het zelfvertrouwen van de afasiepatiënt. Hierbij is het noodzakelijk dat de afasiepatiënt op een volwassen manier benaderd wordt. Ook is het belangrijk dat fouten niet worden afgestraft, maar dat de afasiepatiënt juist op een motiverende wijze wordt aangesproken en dat succeservaringen extra uitgelicht worden. Het oefenen moet als fijn worden ervaren, daarom zit er ook geen tijdslimiet op de oefeningen.
Toegankelijkheid
Er is veelzijdigheid in de soorten afasie, bijkomende beperkingen en de type afasiepatiënten. Voor iedere afasiepatiënt werkt iets anders. Het is belangrijk dat de oefentool gemakkelijk in gebruik is, zodat het bijvoorbeeld ook toegankelijk is voor digibeten. Ook is het belangrijk dat er verschil zit in de moeilijkheidsgraad van oefeningen. Tot slot is het gewenst dat er rekening gehouden wordt met bijkomende beperkingen, zoals visuele beperkingen of fysieke beperkingen.
Vernieuwend maar toch vertrouwd
We moeten voorzichtig zijn met het introduceren van nieuwe technologieën aan de patiënten. Het is belangrijk om origineel in innovatief te zijn, maar het moet nog wel aansluiten met de bekende behandeling die ze kregen van de logopedist omdat het anders als onbekend terrein kan worden ervaren.
Fase 4 - Realisatie
Styleguide V2
Uiteindelijke concept - Mijlpalen
Toen het concept was gekozen, zijn we het concept gaan uitwerken. Hierbij hebben we het idee uitgewerkt, maar zijn er ook schetsen, wireframes en verschillende prototypes ontworpen. Om te zorgen dat het platform 100% afasieproof wordt, is er onderzoek gedaan naar visuele ontwerprichtlijnen voor PMA.
Onderzoek - Ontwerpen voor PMA
Toen het concept was gekozen, zijn we het concept gaan uitwerken. Hierbij hebben we het idee uitgewerkt, maar zijn er ook , wireframes en verschillende prototypes ontworpen. Om te zorgen dat het platform 100% afasieproof wordt, is er onderzoek gedaan naar visuele ontwerprichtlijnen voor PMA.
Wireframes en prototype - 2e fase
Testen
Het eerste prototype hebben we getest, dit wilden we testen via een logopedist die het platform dan bij afasiepatiënten zou testen. Helaas kregen we geen gehoor meer, dus hebben we gekozen voor roleplay testen waarbij de testpersoon zich inleeft in een afasiepatiënt. Ook hebben we een ontwerpbureau in de test betrokken, voor een professioneler oordeel. Tot slot konden we nog een afasiepatiënt de test laten doen.
Analytics test
Tijdens de test van het eerste prototype, hebben Mark en Fabio analytics in het prototype gebouwd. Hiermee willen we tracken waar onze testpersonen op hebben geklikt en waar het misgaat in het prototype.
Conclusie
Al hebben de PMA niet de vragenlijst ingevuld, toch hebben we een conclusie kunnen maken uit deze test d.m.v. de analytics. In meerdere screenshots is te zien dat er veel op dezelfde knoppen is geklikt door PMA. Wij vermoeden dat de PMA de knoppen en de flow van het platform niet duidelijk vonden. Dit hebben we meegenomen als verbeterpunt: de knoppen en de flow van het platform duidelijker maken.